İş kazalarında yaşanan ölümler ve yaralanmalar iş sağlığı ve güvenliği konusunda yetişmiş personelin önemini bir kez daha gündeme getiriyor. Uzmanlar, hem kamuda hem de özel sektörde yetişmiş iş sağlığı ve güvenliği (İSG) uzmanı konusunda personel açığının çok fazla olduğunu belirterek bu alanda verilecek eğitimlerin önemine dikkat çekiyor.
İş kazaları ve işçi ölümlerinde ilk sıradayız!
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de her gün 172 iş kazası meydana geliyor. Bu kazalar her gün ortalama 4 işçinin hayatına mal olurken, 6 işçi ise sürekli iş göremez hale geliyor. Çalışma hayatındaki bu olumsuz tablo, Türkiye’nin Avrupa’da iş kazaları ve işçi ölümlerinde 1. sıradaki yerini korumasına da beraberinde getiriyor.
Kaza sonucu meydana gelen uzuv kaybına bağlı malulen emeklilik, yaralanma, iş göremez olma veya ölümlü vaka verilerine bir zamanlar SGK verileri üzerinden ulaşılabilirken 2013 yılından itibaren Avrupa Birliği Standartları çerçevesinde elektronik ortam üzerinden bu sonuçlara ulaşılabilmektedir. Detaylı istatistiklerin de elde edilmesiyle konu daha hassas takibe alınmıştır. Bu anlamda, “kavram” olarak yeni, “kanun” olarak yeni, “hizmet uygulama” olarak yeni bir alandan söz ediyoruz.
Kanun 2012 yılında çıkmış olmasına rağmen özel sektör kademeli olarak geçiş yapmakta kamuda ise tüm organları ile hizmet Temmuz 2016’ya ötelenmiştir. Dört yılda kamuda hala tam anlamıyla devreye giremedi. İş Güvenliği alanında “memur veya işçi” fark etmez çalışan başlığında tüm gereklerin yapılması için daha uzun bir yolumuz var. Bu da konunun önemini açıkça ifade ediyor.
Kamuda İSG personel açığı çok fazla
SGK’ya kayıtlı 1 milyonun üzerinde iş yeri, bir o kadar da kayıtsız işyeri olduğunu düşünüyoruz. Yapılan işe bakılmaksızın bir çalışanı olan tüm iş yerleri yani kendi nam ve hesabına çalışıp eleman çalıştırmayan hariç, bir tane bile çalışanı olan işyeri bu hizmeti almak zorunda. Ankara’da 26-28 Temmuz tarihleri arasında Türkiye Belediyeler Birliği organizasyonunda gerçekleşen, Büyükşehir Belediyelerindeki İSG Hizmeti Çalıştayında bir kez daha görülmüştür ki kamudaki yetişmiş İSG personel açığı çok fazla. Oturum başkanlığını yaptığım Çalıştayın 2016 için hazırladığı ve Çalışma Bakanlığı ile paylaşılan raporun ilk maddesini kamuda iş güvenliği uzmanları için “norm kadro” ihtiyacı oluşturuyor. Kısaca özel sektöre yetmeyen uzman sayısı kamunun devreye girmesi ile daha da büyüyen bir istihdamı gerekli kılacaktır.
kaynak:http:tuisag.com
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN