İş Sağlığı ve Güvenliği Dijital Dönüşümün Yol Haritası Oluşturuluyor
Bakanlığımız, iş sağlığı ve güvenliği konularında mevzuat çalışmaları yaparak ulusal ve uluslararası düzeyde kurum, kuruluş ve STK ‘lar ile işbirliği ve koordinasyon içinde projeler geliştirmekte, çeşitli çalıştay ve seminerler düzenlemektedir. Bu kapsamda; işbirliği protokolümüzün bulunduğu İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma Merkezi Derneği (İSGAM) ile birlikte 15 Kasım 2018 tarihinde Ankara’da “İş Sağlığı ve Güvenliğinde Dijital Dönüşüm Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyuma, üniversite ve bilişim şirketlerinden uzman temsilciler katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız, fikir alışverişleri yaparak dijital dönüşüm süreciyle ilgili her detayı konuşacaklarını belirtti.
Genel müdürlükçe bugüne kadar iş sağlığı ve güvenliği konusunda çok sayıda veri toplama fırsatı bulduklarını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:”Karar destek sisteminin kurulumunu gerçekleştirdik. Şu anda ciddi manada veri akışı gerçekleşiyor. İş sağlığı ve güvenliği kayıt takip ve izleme programı, 2011 yılından bu yana ciddi sayıda kullanıcının girdiği verilerle güncelliğini devam ettiriyor. Dünya üzerinde fiziki denetimden vazgeçilerek elektronik sistem üzerinden denetim uygulaması yapılıyor. Yakın zamanda Türkiye olarak biz de böyle bir sistemi hayata geçirmiş olacağız.”
Sempozyumda konuşan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü , İş Sağlığı ve Güvenliği Eski Genel Müdürü ,Sağlık ve Sosyal Dernekler Federasyonu (SADEFE) Kurucu ve Onursal Başkanı Opr. Dr. Orhan Koç ise, engelliliğin iki sebepten oluştuğunu belirterek “Biri doğuştan gelen engellilik, diğeri ise sonradan kazanılmış olan trafik kazaları, iş kazaları ve evlerde meydana gelen kazalar sonucu oluşan engelliliktir.” ifadelerini kullandı.
Temel önceliklerinden birisinin iş sağlığı güvencesi konusu olduğun ifade eden Koç, “Çünkü iş sağılığı hayatın tümüne dokunan bir konudur. Engellilikte hayatın tümüne dokunan bir konudur. Mesela kürsümüz engelli bir kürsüdür. Umarım bundan sonraki organizasyonlarımızda da engelsiz bir ortamda yapmaya hayal ediyoruz. Tabiki Türkiye büyüyor. Son 15 yılda üç kat büyüyen bir ülkeden bahsediyoruz. İş yerleri sayısına baktığımızda yüzde 300 artış gösteren bir sektörümüz var. Sayı açısından baktığımızda yüzde 150 artan bir çalışan sayımız var. Büyüyen bir Türkiye, bölgesinde lider bir Türkiye. Ve büyürken de iş sağlığı güvencesini önceleyen bir Türkiye. Uluslararası anlamda baktığımızda önemli mevzuatlara sahip bir ülke. Bu açıdan rol model olan bir ülke” diye konuştu.
Sempozyumda konuşan TÜRKSAT Genel Müdür Yardımcısı Halil Yeşilçimen ise, kamu kurumlarıyla yaptıkları dönüşüm projelerinde iyi bir başarı elde ettiklerini belirterek, bu başarıda kurumlar arası veri paylaşımının büyük etkisi olduğunu söyledi. Yeşilçimen, iş sağlığı ve güvenliği kayıt takip ve izleme projesini gerçekleştirdiklerini ve proje ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce verilen hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin arttırılmasını hedeflediklerini bildirdi.
Birçok alanda olduğu gibi iş sağlığı ve güvenliği alanında da teknolojik ve dijital dönüşümün yönetimsel manada süreçlere ve uygulama adımlarındaki aksayan sorunlara hızlı ve etkin çözümler ürettiği gerçeğinden hareketle muhtelif konu ve alanında uzman kuruluşların yetkin personelleri ile düzenlenen sempozyum alandaki eksikliğin be ihtiyacın büyüklüğünü de gözler önüne serdi. Söz konusu sempozyumda iş sağlığı ve güvenliği kapsamında bilişim sektöründeki yenilikler ve iyi uygulama örnekleri aktarılarak İSG ’de Bilişim, İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) ve İSG Kayıt Takip İzleme Programı (İSG- KATİP), Açık Veri, Dijital Dönüşümde Sektörel Uygulamalar konularında sunumlar yapıldı, sektör görüşleri alındı.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN